prelucrarea, RGPD, conflict de interese, categorii speciale, activitățile principale

DPO – Independență. Conflict de interese

Am scris pe acest blog despre nivelul de expertiză și calitățile profesionale ale responsabilului cu protecția datelor. Pe lângă aceste aspecte, este foarte important de știut că responsabilul cu protecția datelor trebuie să fie independent și să nu se afle în conflict de interese.

Prevederile legale din RGPD

Astfel, în cuprinsul considerentului nr. 97 se prevede că „Acești responsabili cu protecția datelor, indiferent dacă sunt sau nu angajați ai operatorului, ar trebui să fie în măsură să își îndeplinească atribuțiile și sarcinile în mod independent.”

În ceea ce privește conflictul de interese, articolul nr. 38 alin. (6) precizează că atribuțiile responsabilului cu protecția datelor trebuie să nu genereze un conflict de interese în situația în care acesta îndeplinește și alte sarcini și atribuții în cadrul organizației.

Având în vedere aceste prevederi, se pune următoarea întrebare: cum ne putem da seama că responsabilul cu protecția datelor este independent și deci, nu se află în conflict de interese?

Lămuriri ale Grupului de lucru „Articolul 29”

Regulamentul nu oferă astfel de exemple. Pentru astfel de situații, șa cum ne-am obișnuit, Grupul de lucru „Articolul 29” ne oferă unele indicii precizând că nu sunt candidați potriviți pentru poziția de DPO persoanele cu funcții de conducere superioare, cum ar fi director executiv, director operațional, director financiar, șeful serviciului medical, șeful departamentului de marketing, șef departamentului de resurse umane sau șeful departamentului IT), dar, în același timp, și alte funcții inferioare dacă acestea conduc la posibilitatea de a stabili scopurile și mijloacelor de prelucrare.

Mai mult, se arată că un conflict de interese poate apărea de exemplu, în situația în care un DPO extern este rugat să reprezinte operatorul sau persoana împuternicită de operator în instanță, în cazurile care implică probleme de protecție a datelor.

Practica Autorității pentru Protecția Datelor din Bavaria pentru sectorul privat

Deși ne oferă unele indicii despre cum să procedăm la numirea responsabilului cu protecția datelor, opinia Grupului de lucru „Articolul 29” este orientativă, autoritățile de supraveghere putând avea o opinie mai restrictivă. De exemplu, Autoritatea pentru Protecția Datelor din Bavaria pentru sectorul privat a precizat într-un raport de activitate că membrii departamentului juridic pot, în anumite cazuri, să fie în conflict de interese care să îi descalifice să acționeze ca DPO. Conform celor menționate în raport, în cazul în care consilierul juridic poate reprezenta societatea într-o procedură legală (în special în ceea ce privește acțiunile în justiție împotriva angajaților sau a clienților, care pot include aspecte legate de protecția datelor personale), consilierul juridic este supus unui conflict de interese și, prin urmare, nu este independent.

În practică se pot întâlni o multitudine de situații care pot fi asimilate ca situații de incompatibilitate sau conflict de interese. Rămâne să vedem și punctul de vedere al ANSPDCP atunci când va fi exprimat.